Αερόβιες ασκήσεις θεωρούνται οι δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το ποδήλατο , το τρέξιμο στο διάδρομο , η κωπηλατική, το ελλειπτικό, που προκαλούν την κίνηση των μυών με οξυγόνο, κι έτσι καίγονται τόσο υδατάνθρακες όσο και λίπος για να παραχθεί ενέργεια.

Κολύμπι: Κανένα άλλο είδος εκγύμνασης δεν προσφέρει καλύτερες καύσεις, δεν πυροδοτεί με τόσο αποτελεσματικό τρόπο το μεταβολισμό και δεν προσφέρει τέτοια ενδυνάμωση σε όλες τις μυϊκές ομάδες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η τέλεια γυμναστική. Με αντίσταση έως και δώδεκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του αέρα, το νερό δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον εκγύμνασης βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, την ευλυγισία, την ισορροπίας και κατά συνέπεια την στάσης του σώματος, προστατεύει τον εγκέφαλο από την φθορά του χρόνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, δουλεύει εντατικά τους μυς όλου του σώματος απαλλαγμένο από την καταπόνηση αρθρώσεων/συνδέσμων αλλά και κραδασμών γι’ αυτόν το λόγο εξάλλου συμπεριλαμβάνεται σε πολλά προγράμματα αποκατάστασης αθλητών που υποφέρουν από χρόνιους τραυματισμούς θεωρείται ότι καλύτερο για άτομα με αρθρίτιδες επειδή δεν σχετίζεται με βάρη. Η καύση των θερμίδων με την κολύμβηση είναι εντυπωσιακή ξεκινώντας από τις 500 θερμίδες την ώρα και φτάνοντας μέχρι και τις 700, κάτι ανάλογο δηλαδή με το τρεξίματος και την ποδηλασίας. Η βασική διαφορά είναι στην αύξηση της μάζας σώματος. Έρευνες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, έδειξαν ότι ένα εντατικό πρόγραμμα κολύμβησης για διάστημα οχτώ εβδομάδων μπορεί να αυξήσει έως και 23,8% τους τρικέφαλους και τους τετρακέφαλους μυς.

 

Ποδήλατο : Αερόβια  άσκηση που με την χρήση ειδικά διαμορφωμένων στατικών ποδηλάτων,  επιτυγχάνει μυϊκή τόνωση, βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και σύσφιξη χωρίς αύξηση του μυϊκού όγκου. Είναι μια μορφή άσκησης που εμπεριέχει πολλά στοιχεία από την προπόνηση HIIT (Διαλειμματική Υψηλής Έντασης) με κύριο αυτό της εναλλαγής τόσο της έντασης όσο και του ρυθμού ποδηλασίας.Η επιλογή της όρθιας θέσης με μια δυνατή αντίσταση επιταχύνει 15% περισσότερη καύση από την κανονική, καθιστή θέση.  Σύμφωνα με έρευνες, σε 45 λεπτά spinning καταναλώνονται 500-700 θερμίδες!!!!

Διάδρομος: Το γρήγορο περπάτημα καίει τις ίδιες θερμίδες με το τρέξιμο στην ίδια ταχύτητα? Όταν εκτελείτε μια συνεχόμενη άσκηση, καίτε περίπου 5 θερμίδες για κάθε λίτρο οξυγόνου που καταναλώνετε και στο τρέξιμο, σε γενικές γραμμές, καταναλώνεις περισσότερο όγκο οξυγόνου από ότι στο περπάτημα  Με ένα γρήγορο τζόκινγκ θα κάψετε, κατά μέσο όρο, 100-120 θερμίδες για κάθε χιλιόμετρο. Με τρέξιμο αντί για περπάτημα, μπορείτε να περιμένετε να κάψετε περίπου 230 θερμίδες σε 20 λεπτά, με ρυθμό περίπου 10 χιλιομέτρων την ώρα. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το βάρος του σώματος σας, πόσο γρήγορα κινήστε/τρέχετε, τι κλίση έχετε επιλέξει κ.α.   Να ένας απλός τύπος υπολογισμού για την μέση καύση θερμίδων = 0,05 έως 0,12 θερμίδες/λεπτό/κιλό σωματικού βάρους. Δηλαδή, ένα άνθρωπος π.χ. 60 κιλών θα κάψει σε 30 λεπτά περίπου 90-216 θερμίδες (0,05*60*30=90)

Αρκετές μελέτες μας έχουν δείξει ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά – ακόμη και σε μέτριο ή χαλαρό ρυθμό – ωφελεί τον εγκέφαλο και το σώμα.

Ελλειπτικό:  Ένα μηχάνημα γυμναστικής που συνδυάζει το διάδρομο, το stepper και το στατικό ποδήλατο. Με ένα σταθερό ρυθμό και με κατάλληλη στάση του σώματος, θα κάψετε κατά μέσο όρο 330-400 θερμίδες σε περίπου μισή ώρα. Γυμνάζετε σχεδόν τα πάντα : καρδιαγγειακό, μύες ποδιών και ισχίων.  Αποτελεί μία ολοκληρωμένη, ασφαλή άσκηση για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Κωπηλατική: Αερόβια άσκηση υψηλού επιπέδου που δίνει έμφαση στους μυς των ποδιών, χεριών και της πλάτης. Αυτό έχει συνέπεια την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος, την ενδυνάμωση της καρδιάς, ενισχύει τους πνεύμονες και βελτιώνει το νευρικό σύστημα τόνωση της μυϊκής δύναμης, της αντοχής και της ελαστικότητας, σε συνδυασμό με την παράλληλη απομάκρυνση του περιττού λίπους. Χρησιμοποιώντας αυτό το όργανο αερόβιας άσκησης σωστά, με υψηλή ένταση για 30 λεπτά, μπορείτε να κάψετε 250-370 θερμίδες