Καθώς συνεχίζουμε να βιώνουμε τον αντίκτυπο του κορονοϊού, μία τάση είναι αυτή που παραμένει και είναι περισσότερο και από εμφανής: όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ανά τον πλανήτη , περνούν πολλές ώρες την ημέρα σκυμμένοι πάνω από το κινητό ή το tablet, διαβάζοντας, γράφοντας, κάνοντας post στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή/και παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πλέον έχει «ενταχθεί» στις ασθένειες του 21ου αιώνα από την υπερχρήση κινητών(μεταξύ αυτών νομοφοβία, σελφίτιδα, εθισμός στα video games).
Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά την διάρκεια της καραντίνας οι 3δις χρήστες έξυπνων κινητών σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν ρεκόρ όλων των εποχών δαπανώντας δισεκατομμύρια ώρες στην χρήση κινητών και/ή παρακολούθηση εφαρμογών.
6 στους 10 νέους ασχολούνται τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα με τα κινητά τους, παρουσιάζοντας συμπτώματα εθισμού.
Η παρατεταμένη χρήση κινητών ή tablet προκαλεί «το αυχενικό σύνδρομο του κινητού», γνωστό και ως «text neck” που προσβάλλει τον αυχένα, τους ώμους και την σπονδυλική στήλη.
Καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη αυτού του συνδρόμου είναι το βάρος του κεφαλιού μας. Οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι του αυχένα είναι κατασκευασμένοι για να αντέχουν τα 4-5 κιλά που κατά μέσο όρο ζυγίζει το κεφάλι όταν είναι ευθυγραμμισμένο με την σπονδυλική στήλη. Η σύνηθες τάση είναι να κρατάμε το κινητό στο ύψος της κοιλιακής χώρας οπότε και να σκύβουμε το κεφάλι προς τα εμπρός.
Όταν η κλίση του κεφαλιού είναι 30ο το κεφάλι μετά από λίγα λεπτά ζυγίζει περίπου 18kg και όταν η κάμψη του κεφαλιού προς τα εμπρός φτάσει τις 60ο τότε φτάνει να ζυγίζει από 27 έως 30kg!
Αν το αυχενικό σύνδρομο του κινητού αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο πόνος θα επιδεινώνεται σταδιακά και η κινητικότητα του αυχένα, της ράχης και των ώμων θα μειώνεται. Μακροπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν συνέπειες, όπως η πρώιμη αρθρίτιδα, η εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης, η συμπίεση των μεσοσπονδυλίων δίσκων.
Οι ειδικοί συστήνουν ανεπιφύλακτα το Pilates και γυμναστική αποκατάστασης.
Αφήστε ένα σχόλιο